V chorvátskej kuchyni prevládajú slovanské prvky, preto sa až tak nelíši od tej našej. Prevládajú jednoduché jedlá s použitím korenín, mlieka a mäsa. A keďže je Chorvátsko prímorská krajina, v dobrom menu nesmú chýbať aj morské ryby a mäkkýše. Chorváti sú na svoje kulinárske schopnosti právom pyšní, preto Vám prinášame pár tipov, ktoré jedlá počas svojej dovolenky určite vyskúšať!
Crni rizot – skutočná gurmánska pochúťka je vlastne rizoto s morskými plodmi, kde určite nesmú chýbať chobotnice a sépie. Ich typický čierny atrament jedlu dodáva čiernu farbu a hlavne veľmi príjemnú rybaciu chuť. Ponúkajú ho v každej dobrej reštaurácii a je to typický chorvátsky pokrm, ktorý by ste určite mali ochutnať.
Soparnik – Počiatky vzniku tohto chutného jedla pochádzajú z dnešného Omiša a mnohí si myslia, že ide o prototyp talianskej pizze. Soparnik je vlastne slaný pikantný koláč z lístkového cesta s náplňou z mangoldu, cibule a petržlenu. Tradične sa pečie v kamennej peci prikritý žeravými uhlíkmi. Chorváti sú na svoj soparnik takí hrdí, že ho vyhlásili za nehmotné kultúrne dedičstvo.
Brudet – pre prípravu tohto typického jedla z dalmatínskej oblasti budete potrebovať aspoň 3 druhy morských rýb v kombinácii s paradajkami, bielym vínom, cibuľou a cesnakom. Ako príloha je vhodná polenta, teda kaša s kukuričnej múky. Pre ešte lepšiu chuť môžete nájsť v brudete raka, homára alebo mušle. Je to naozaj výnimočne chutné jedlo vhodné na horúce letné dni, ktoré by ste pri návšteve Chorvátska nemali vynechať!
Pljeskavica s ajvarom – známa mäsová pochúťka sa pripravuje so 4 druhov mäsa – hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie. Do takéhoto mletého mäsa sa pridávajú už len koreniny na dochutenie a cibuľa. Ako príloha je ideálny pita chlieb alebo jemne grilovaný chlieb Ijepinje či hranolky. Toto jedlo dokonale dochutí práve pre Chorvátsko typický ajvar, ktorý sa pripravuje s pečených paprík, feferónky, korenín, paradajky a podľa regiónu sa môže pridať aj pečený baklažán.
Rožata – nájdete ju v každom bufete, v každej dobrej reštaurácii a dokonca aj v každej domácnosti. Typický chorvátsky dezert rožata, dezert podobný panna cotte, pripravovaný z mlieka, vajec, cukru a rumu (alebo vzácneho likéru z ružových lupeňov) poliaty sladučkým karamelom. Keďže sa rožata podáva studená, je to obľúbený letný dezert všetkých Chorvátov.
Fritule – určite nie posledným dezertom, ktorý musíte ochutnať sú fritule. Aj keď sa pečú hlavne na Vianoce a Veľkú noc alebo pri oslavách a svadbách, môžete ich ochutnať aj v každej kvalitnej reštaurácii. Fritule sú tradičné chorvátske vyprážané šišky. Vyrábajú sa s kysnutého cesta, dochutené rumom, citrónovou kôrou, hrozienkami a obalené v práškovom cukre. Je to naozaj pochúťka, po ktorej budete mať ,,nebíčko v papuľke“!
Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom , nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny. Zaočkovaní cestujúci sa potrebujú preukázať digitálnym COVID pass preukazom.